Χρήσιμες Συμβουλές

F.A.Q  (Συχνές Ερωτήσεις)

 

ΜΕΡΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Ποτέ να μην τοποθετείτε το ακουστικό σας πάνω σε συστήματα κλιματισμού, πάνω σε σώμα θέρμανσης, κοντά σε σόμπα ή ακόμη και κοντά σε φωτεινό παράθυρο.ΠΡΟΣΟΧΗ!!! μην το ξεχνάτε επίσης στη θήκη του αυτοκινήτου σας ειδικά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού. Μην προσπαθήσετε να στεγνώσετε το ακουστικό σας στο φούρνο ή στο στεγνωτήριο ρούχων. Αποφεύγετε να το φοράτε στο κομμωτήριο όταν κάνετε βαφή μαλλιών ή όταν τα στεγνώνετε με το στεγνωτήρα. μην το φοράτε κάτω από την ειδική λάμπα για μαύρισμα.

 

ΥΓΡΑΣΙΑ

Οτιδήποτε βρεγμένο καθώς και η υγρασία ,η εφίδρωση ή και η πτώση του ακουστικού σας στο μπάνιο μπορεί να του προκαλέσει ζημιά εμποδίζοντας την λειτουργία του. Κρατάτε το ακουστικό σας πάντα στεγνό!!!! Αποταθείτε στον ειδικό σας για περισσότερη ενημέρωση σχετικά με αυτό το θέμα καθώς και για ειδικές συσκευές που εξαφανίζουν την υγρασία από το ακουστικό σας.

Αν ζείτε σε χώρα όπου το κλίμα είναι υγρό ή αν ασχολείστε με δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση , σκεφτείτε να προμηθευτείτε τις ειδικές ταμπλέτες αφαίρεσης υγρασίας . Μικρές και φθηνές ,οι ταμπλέτες υγρασίας περιέχουν πυρόλιθο και κρυστάλλινους κόκκους οι όποιοι αποξεραίνουν και απορροφούν την υγρασία. Το βράδυ ,αφού αφαιρέσετε την μπαταρία από το ακουστικό σας τοποθετήστε το μέσα σε ένα κουτί μαζί με την ταμπλέτα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας η υγρασία θα απορροφηθεί από τους κρυστάλλινους κόκκους .Οι πυρόλιθοι κόκκοι αντικαθιστούνται με καινούργιους μετά από ένα συγκεκριμένο διάστημα ,συνήθως ενός μηνός. Για ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα μπορείτε να προμηθευτείται την νέα ηλεκτονική συσκευή αφαίρεσης υγρασίας. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μέσα στη συσκευή ακουστικά οπουδήποτε τύπου ταυτοχρόνως. Η μπαταρία δίνει ενέργεια στο ακουστικό σας για αυτό θα πρέπει να δίνετε προσοχή στο σωστό τρόπο τοποθέτησης της. Παρατηρήστε τις ενδείξεις αρνητικό(-) θετικό(+) πάνω στο ακουστικό σας, ώστε να είστε σε θέση να την τοποθετήσετε ορθά μέσα στο ακουστικό. Ενημερωθείτε για το μέρος μέσο όρο ζωής της μπαταρίας σας .Αν παρατηρήσετε ξαφνική μείωση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας σας ,αποταθείτε αμέσως στο ειδικό ώστε να ελέγξει το ακουστικό σας. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Οι μπαταρίες των ακουστικών είναι αρκετά μικρές ώστε υπάρχει πάντα ο κίνδυνος για τα μικρά παιδιά να τις βάλουν στο στόμα και να τις καταπιούν. Αυτό μπορεί να συμβεί επίσης σε ηλικιωμένους, οι όποιοι μπορεί να τις περάσουν για χαπάκια ή καραμέλες λόγο της γυαλιστερής του επιφάνειας. Αν συμβεί αυτό αποταθείτε αμέσως στο γιατρό σας. Φυλάγετε τις μπαταριές σας σε ασφαλές μέρος μακριά από μικρά παιδιά.

 

ΕΚΜΑΓΕΙΑ ΚΑΙ ΣΩΛΗΝΑΚΙΑ
(ακουστικά βαρηκοΐας που τοποθετούνται πίσω από το αυτί)

Κρατάτε τα εκμαγεία σας πάντα καθαρά. Αν παρατηρήσετε ότι ο πόρος του εκμαγείου σας έχει βουλώσει με κερί ,αφαιρέστε προσεκτικά το κερί με μια καρφίτσα ή οδοντογλυφίδα. Ανά τακτά διαστήματα να αφαιρείτε το εκμαγείο από το ακουστικό και να το πλένετε με το ειδικό καθαριστικό υγρό για εκμαγεία. Αποταθείτε στον ειδικό για περισσότερη ενημέρωση.

Βεβαιωθείτε ότι το εκμαγείο έχει στεγνώσει πριν το τοποθετήσετε ξανά στο ακουστικό, γιατί ακόμη και η παραμικρή υγρασία μπορεί να επηρεάσει τη μετάδοση του ήχου. Υπάρχει επίσης ένα νεοεισερχόμενο προϊόν το όποιο χρησιμοποιείτε για την φροντίδα και τον καθαρισμό τόσο του εκμαγείου όσο και του ακουστικού. Μπορείτε να προμηθευτείτε μια ειδική φούσκα την όποια θα τοποθετήσετε πάνω στο σωληνάκι του εκμαγείου σας. Πιέζοντας την ο αέρας θα το βοηθήσει να στεγνώσει καλά και θα απομακρύνει όλη την υγρασία. Επιπρόσθετα ,υπάρχουν και ειδικά μαντηλάκια με τα όποια μπορείτε να καθαρίσετε το εκμαγείο σας καθημερινά πριν το τοποθετήσετε στο αυτί σας. Το σωληνάκι του εκμαγείου (το όποιο συνδέει το εκμαγείο με το ακουστικό ) θα πρέπει να αντικαθιστάται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Κάντε του τεχνικούς ελέγχους ώστε να είστε βέβαιοι ότι είναι καθαρό ,ότι δεν έχει τρυπήσει και τέλος ότι δεν έχει χάσει το σχήμα του. Επίσης ελέξτε το για τυχόν σταγονίδια που μπορεί να έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της υγρασίας ή της εφίδρωσης. Αυτά μπορεί να απομακρυνθούν αποτελεσματικά με την ειδική φούσκα που προαναφέραμε.

 

Ακουστικά "μέσα στο αυτί"

Ξεραμένο κερί πάνω στην επιφάνεια του ακουστικού μπορεί να ερεθίσει τον ακουστικό πόρο όπως επίσης και να προκαλέσει μόλυνση. Είναι καλό να σκουπίζετε το κερί με ένα στεγνό ύφασμα ,χαρτομάντιλο, ή χρησιμοποιώντας το ειδικό υγρό κάθε φορά που αφαιρείτε το ακουστικό από το αυτί σας ή πριν το τοποθετήσετε σε αυτό το πρωί. Μην χρησιμοποιείτε ένα οποιοδήποτε καθαριστικό για να καθαρίζετε το ακουστικό σας. Ο ειδικός, θα σας ενημερώσει και θα σας καθοδηγήσει σχετικά με αυτό το θέμα.
Οι χρήστες ακουστικών πρέπει να επισκέπτονται συχνά τον γιατρό τους προκειμένου να διατηρούν τον ακουστικό τους πόρο πάντα καθαρό και υγιή. Πολλά ακουστικά έχουν ένα ειδικό φίλτρο μπροστά, το οποίο εμποδίζει το κερί να εισέλθει μέσα στο ακουστικό. Αυτό το φίλτρο όταν βουλώσει, τις περισσότερες φορές χρειάζεται αλλαγή. Η αλλαγή του φίλτρου είναι πολύ εύκολη και μπορεί να γίνει και απο εσάς. Εάν αυτό συμβαίνει συχνά, προμηθευτείτε ανταλλακτικά φίλτρα.

 

Άν έχετε πρόβλημα με το ακουστικό σας, πρέπει πρώτα να:

  • Βεβαιωθείτε ότι το ακουστικό σας είναι ανοιχτό.
  • Βεβαιωθείτε ότι ο διακόπτης βρίσκεται στη σωστή θέση.
  • Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία είναι σωστά τοποθετημένη στην μπαταριοθήκη. Αν χρειαστεί να ασκήσετε πίεση στην μπαταρία για να μπει τότε προφανώς την έχετε τοποθετήσει ανάποδα.
  • Σιγουρευτείτε ότι η μπαταρία σας δεν είναι άδεια. Αν έχετε αμφιβολίες δοκιμάστε μια νέα (από την επιφάνεια της οποίας θα έχετε αφαιρέσει το αυτοκόλλητο).Μια άδεια μπαταρία αποτελεί τον πιο συνήθη λόγο για ένα "νεκρό ακουστικό".
  • Ελέγξτε τις επαφές της μπαταριοθήκης ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν σκουριάσει.
  • Ελέγξτε το σωληνάκι ώστε να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει κλείσει με υγρασία. Η υγρασία στο σωληνάκι είναι ορατή.(Μόνο για ακουστικά πίσω από το αυτί).
  • Ελέγξτε αν στο μπροστινό του μέρος το εκμαγείο έχει βουλώσει με κερί.

 

Άν η ένταση του ήχου είναι χαμηλή σε σχέση με το σύνηθες:

  • Ελέγξτε την μπαταρία και αντικαταστήστε την αν χρειαστεί.
  • Ελέγξτε το σωληνάκι για τυχόν φθορά ή υγρασία.(Αντικαταστήστε το αν χρειαστεί).
 

Άν το ακουστικό δημιουργεί παράξενο ήχο, ή αν ξαφνικά σταματήσει να λειτουργεί:

Θυμηθείτε που βρισκόσασταν πριν . Αν βρισκόσασταν σε υγρό περιβάλλον ή είχατε ιδρώσει εξαιτίας έντονων δραστηριοτήτων ,το ακουστικό μπορεί να πάρει υγρασία με αποτέλεσμα να ακούτε τον ήχο παραμορφωμένο. Για αυτό , καλό θα ήταν να θυμάστε να τοποθετείτε το ακουστικό σας μέσα στο ειδικό κουτί υγρασίας κάθε βράδυ, ώστε να αφαιρείτε η υγρασία που συσσωρεύεται κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

Άν το ακουστικό σας σφυρίζει:

Πολύ πιθανόν αυτό να οφείλετε στο εκμαγείο .Αφαιρέστε το από το ακουστικό και βάλτε το δάκτυλο σας στην καμπύλη του ακουστικού για να ελέγξετε αν το σφύριγμα σταμάτα. Αν το σφύριγμα σταματήσει , τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο σωληνάκι του εκμαγείου. Υπάρχει πάντοτε και το ενδεχόμενο το εκμαγείο να μην έχει τοποθετηθεί σωστά στο αυτί! Αν παρόλα αυτά το πρόβλημα εξακολουθήσει ,αποταθείτε στον ειδικό σας.

Μερικές φορές το σφύριγμα μπορεί να εμφανιστεί όταν υπάρχει κερί στον ακουστικό πόρο ή από οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί αντανάκλαση του ήχου από τον ακουστικό πόρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις ,το εκμαγείο μπορεί να μην παρουσιάζει πρόβλημα και το σφύριγμα να εξαφανιστεί μόλις λυθούν τα πιο πάνω προβλήματα.
Ελέγξτε το ρυθμιστή ήχου. Μπορεί να έχει μετακινηθεί με το άγγιγμα του χεριού και κατά συνέπεια η ένταση του ήχου να είναι πολύ δυνατή.

 
 

Έχουν Σταματήσει να Κελαϊδάνε τα Πουλιά;

Οι καθημερινοί ήχοι αποτελούν μέρος των σημαντικότερων εμπειριών της ζωής. Έχετε δυσκολία να ακούσετε τον ήχο μιας γάτας που γουργουρίζει; ή το τρίξιμο του χιονιού κάτω από την μπότα σας ένα κρύο χειμωνιάτικο πρωινό; ή το κελάηδισμα των πουλιών στον κήπο σας;

Αν ναί, υπάρχει μια πιθανότητα να έχετε απώλεια ακοής και μπορεί να χρειάζεστε βοηθήματα ακοής.

 

Η απώλεια της ακοής εξελίσσεται σταδιακά.

Η απώλεια της ακοής συνήθως αναπτύσσεται σταδιακά, τόσο σταδιακά ώστε δεν αντιλαμαβάνεστε την απώλεια των λεπτών καθημερινών ήχων. Προτού κάν το αντιληφθείτε, θα έχετε ήδη αρχίσει να χάνετε πιό σημαντικούς ήχους από στην καθημερινή σας ζωή, όπως είναι οι φωνές των αγαπημένων σας.

Φυσικά θα μπορούσατε να σκεφθείτε ότι η απώλεια της ακοής σας δεν είναι αρκετά σοβαρή ώστε να σας ανησυχήσει. Όμως έστω και σε μια ήπια απώλεια ακοής, θα διαπιστώσετε ότι η ζωή σας θα βελτιωθεί σημαντικά εάν κάνετε κάτι για το πρόβλημα, για παράδειγμα να πάρετε ακουστικά βαρηκοΐας.

 

Έχετε απώλεια ακοής;

Πώς μπορείτε να μάθετε αν έχετε απώλεια ακοής; Δοκιμάστε το ΤΕΣΤ ΑΚΟΗΣ  για να πάρετε μια ένδειξη για την κατάσταση της ακοής σας. Θα διαρκέσει μόνο ένα λεπτό αλλά θα σας δώσει πολύ χρήσιμες ενδείξεις.

Για μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της ακοής σας θα πρέπει να επισκεφτείτε τον εξειδικευμένο ΩΡΛ ιατρό και το πλησιέστερο τοπικό μας υποκατάστημα.