Εμβοές

Βουητά στα αυτιά

 

Τι είναι οι εμβοές;
Εμβοές είναι ο ιατρικός όρος για τα βουητά στα αυτιά. Πρόκειται για ήχους τους οποίους ακούμε, χωρίς όμως να προέρχονται από το εξωτερικό περιβάλλον. Παράγονται από τον ίδιο τον οργανισμό και συνήθως είναι πολύ ενοχλητικοί.

 

 

Πρόκειται για πάθηση;
Τα βουητά στα αυτιά είναι ένα σύμπτωμα και όχι μία πάθηση. Με ανάλογο τρόπο ο πυρετός είναι ένα σύμπτωμα της αμυγδαλίτιδας και όχι μία πάθηση.

 

 

Αφού είναι σύμπτωμα σε ποια πάθηση οφείλεται;
Οι εμβοές οφείλονται συνήθως σε παθήσεις του αυτιού. Μερικά παραδείγματα: απόφραξη του αυτιού από κυψελίδα, κάκωση του αυτιού από χτύπημα, ωτίτιδα, ακουστικό τραύμα από πολύ δυνατό θόρυβο, νόσος Meniere, ωτοσκλήρυνση,πρεσβυακουσία (ανάλογη της πρεσβυωπίας)

 

Οφείλονται μόνο σε παθήσεις του αυτιού;
Τα βουητά μπορεί να ακούγονται και σε προβλήματα όπως η αρτηριακή υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς, η λήψη φαρμάκων, όπως αντιφλεγμονώδη, αντιβιοτικά και κυρίως η ασπιρίνη. Αν και τα βουητά, που οφείλονται στα παραπάνω αίτια είναι αρκετά σπάνια θα πρέπει ωστόσο να γίνεται ένας τυπικός έλεγχος.

 

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν;
Ο ωτορινολαρυγγολόγος-ακουολόγος θα ελέγξει αρχικά το εξωτερικό αυτί, ώστε να προχωρήσει αν χρειάζεται σε καθαρισμό του από την κυψελίδα. Στη συνέχεια θα διενεργήσει ειδικές εξετάσεις για τον έλεγχο της καλής λειτουργίας των τυμπάνων και των ακουστικών οσταρίων. Το ακουόγραμμα (μέτρηση της ακοής) θα δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες όχι μόνο για την ύπαρξη βαρηκοΐας, αλλά και για το είδος και τη βαρύτητα της. Επιπλέον με ειδική εξέταση είναι δυνατόν να μετρηθεί η συχνότητα και η ένταση των βουητών. Περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες για την κατάσταση των κυττάρων του εσωτερικού αυτιού και το ακουστικό νευρικό σύστημα.

 

 

Υπάρχουν φάρμακα για τα βουητά;
Tα φάρμακα, που έχουμε στη διάθεση μας μπορούν να βελτιώσουν το πρόβλημα μόνο στις οξείες και πολύ πρόσφατες περιπτώσεις. Όταν τα βουητά έχουν εμφανιστεί από πολύ καιρό τότε τα φάρμακα δεν παρέχουν ουσιαστικό όφελος.

 

 

Τι μπορώ να κάνω εγώ για να βελτιώσω την κατάσταση;
Αποφύγετε τους δυνατούς θορύβους. Ελαττώστε το αλάτι στο φαγητό και αποφύγετε διεγερτικές ουσίες, όπως ο καφές, το τσάι, ο καπνός. Ασκηθείτε για να βελτιωθεί η κυκλοφορία του αίματος. Εξοικονομήστε χρόνο για ανάπαυση και επαρκή ύπνο. Στρέψτε ενεργητικά την προσοχή σας μακριά από τα βουητά ή προς άλλους ήχους. Όσο πιο πολύ τα προσέχετε τόσο πιο δυνατά γίνονται, διότι δημιουργείται ένας ενισχυτικός φαύλος κύκλος στον εγκέφαλο.

 

 

Ποια είναι η καλύτερη λύση στην περίπτωση, που έχω και βαρηκοΐα;
H καλύτερη λύση είναι το ακουστικό. Το ακουστικό δυναμώνοντας τους ήχους του περιβάλλοντος, τους οποίους εσείς δεν ακούτε καλά λόγω της βαρηκοΐας, καλύπτει τον εσωτερικό ήχο που παράγει το αυτί σας, δηλαδή τα βουητά. Με αυτό τον τρόπο το όφελος είναι διπλό. Αφενός ακούτε καλύτερα και αφετέρου δεν ακούτε τα βουητά. Η σημερινή τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα χρήσης ακουστικών, που μπαίνουν μέσα στο αυτί και δεν φαίνονται καθόλου.

 

 

Αν όμως η ακοή μου είναι φυσιολογική;
Στην περίπτωση της φυσιολογικής ακοής έχουμε τις εξής δυνατότητες. Ηχοκάλυψη. Χρησιμοποιούμε εξωτερικό θόρυβο, ο οποίος ονομάζεται λευκός θόρυβος. Παρέχεται είτε μέσω ειδικών συσκευών σαν τα ακουστικά είτε μέσω CD (ψηφιακός δίσκος) τον οποίο και παίζουμε σε μια συσκευής αναπαραγωγής ήχου. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι η θεραπεία των βουητών με λέιζερ (Laser). Πρόκειται για ειδική συσκευή, η οποία στέλνει στο εσωτερικό αυτί μία ακτίνα λέιζερ, η οποία ενεργοποιεί και αναζωογονεί τα κύτταρα, που σχετίζονται με την παραγωγή των βουητών. Η συσκευή xρησιμοποιείται για 25 λεπτά την ημέρα για 2 με 3 τουλάχιστον μήνες. Συνήθως υπάρχει αισθητή βελτίωση από την τρίτη εβδομάδα.

                   Dr. Νίκος Ελευθεριάδης
                  Ωτορινολαρυγγολόγος - Παιδοακουολόγος