Βαρηκοΐα
1. Τι είναι η Βαρηκοΐα
Η βαρηκοΐα περιγράφει συνήθως τη σταδιακή απώλεια της ακοής, που παρατηρείται με την αύξηση της ηλικίας, προκαλώντας βλάβες κυρίως στην ικανότητα αντίληψης υψηλών συχνοτήτων, όπως είναι ο ανθρώπινος λόγος. Η βαρηκοΐα προσβάλλει περίπου το 25% των ανθρώπων ηλικίας από 65 έως 75 ετών και το 50% των ανθρώπων άνω των 75 ετών.
Πώς μπορώ να αξιολογήσω το βαθμό στον οποίο έχει μειωθεί η ακοή μου;
Ο ωτορινολαρυγγολόγος είναι σε θέση να πραγματοποιήσει ειδικές εξετάσεις, όπως το ακουόγραμμα, ώστε να καθορίσει το βαθμό στον οποίο έχει μειωθεί η ακοή, καθώς και την περιοχή των συχνοτήτων που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη βλάβη. Σε κάθε περίπτωση, η ιατρική αξιολόγηση είναι χρήσιμη για να αποκλειστούν σοβαρότερα αίτια απώλειας της ακοής.
Πώς μπορώ να βοηθηθώ;
Η βαρηκοΐα εξελίσσεται και επιδεινώνεται σταδιακά με την πάροδο της ηλικίας, δυσχεραίνοντας την αντίληψη και την επικοινωνία. Δεν υπάρχει θεραπεία και η αντιμετώπιση εστιάζεται στη βελτίωση της ακοής με τη χρήση ειδικών ενισχυτικών βοηθημάτων.
Οι πληροφορίες που θα βρείτε εδώ δε συνιστούν προτροπή χρήσης οποιουδήποτε σκευάσματος ή θεραπευτικής αγωγής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
2. Η Απώλεια της Ακοής
Η απώλεια της ακοής και ακουστικά βαρηκοΐας.
Οι πιο κοινές αιτίες της απώλειας ακοής είναι ο θόρυβος και η γήρανση.
Η απώλεια ακοής είναι μια φυσική συνέπεια των γηρατειών. Η ακοή μας αρχίζει να χειροτερεύει από την δεκαετία των 40 ή των 50 μας και μετά, και όταν φτάνουμε στα 80 μας, περισσότεροι από τους μισούς από μας υποφέρουμε από κάποιου βαθμού απώλεια ακοής. Σχετίζεται με την ηλικία και αυτή η μορφή απώλειας ακοής ονομάζεται Presbyacusis (Πρεσβυακουσία), κάτι παρόμοιο με την πρεσβυοπία.
Μια άλλη πολύ κοινή αιτία απώλειας της ακοής είναι η έκθεση στο θόρυβο. Ζούμε σε ένα πολύ θορυβώδη κόσμο. Ο θόρυβος μπορεί να προέρχεται από την εργασία μας ή από άλλες πηγές. Τέτοιες πηγές μπορεί να είναι θορυβώδεις κινητήρες, η δυνατή μουσική σε ροκ συναυλίες, τα νυχτερινά κέντρα, οι ντισκοτέκ, τα στερεοφωνικά - με ή χωρίς τη χρήση ακουστικών. Επίσης, η αυξανόμενη χρήση των φορητών MP3 players, μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στην ακοή.
Εδώ μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα διάφορα είδη απώλειας ακοής και μερικές από τις πιο κοινές ασθένειες που προκαλούν προβλήματα ακοής. Αυτά αποτελούν γενικές γνώσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τον ιατρό ΩΡΛ στον οποίο θα πρέπει να απευθύνεστε για τα προβλήματα ακοής σας ή για τυχόν λεπτομέρειες.
3. Αιτίες της Απώλειας Ακοής
Μία από τις σημαντικότερες αιτίες της απώλειας ακοής είναι η γήρανση.
Καθώς μεγαλώνουμε, τα τριχωτά κύτταρα στο έσω αυτί σας αρχίζουν να εκφυλίζονται. Αυτό συμβαίνει σε όλους μας. Μερικοί άνθρωποι χάνουν την ακοή τους νωρίτερα και γρηγορότερα από τους άλλους.
Ένας ενήλικας στους πέντε, ενώ περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ατόμων ηλικίας άνω των 80 υποφέρουν από απώλεια ακοής. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού έχουν προβλήματα ακοής όταν είναι ακόμη σε ηλικία εργασίας.
Η απώλεια αυτή η οποία σχετίζεται με την ηλικία ονομάζεται Presbyacusis(πρεσβυακουσία). Οι περισσότεροι άνθρωποι με πρεσβυακουσία έχουν σαν πρώτη τους εμπειρία μια μείωση στην ικανότητά τους να ακούν ήχους υψηλής συχνότητας. Η ομιλία περιέχει ήχους υψηλής συχνότητας, έτσι ώστε τα πρώτα σημάδια της προσβυακουσίας μπορεί να είναι η δυσκολία να καταλάβετε τι σας λένε. Η ομιλία με ήχους με τις υψηλότερες συχνότητες είναι όταν περιέχει τα σύμφωνα, σ, τ, κ, π και στ.
Η πρεσβυακουσία μπορεί να είναι κληρονομική, σύμφωνα με διάφορες μελέτες. Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες επίσης είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην πρόκλησή της.
Όταν ακούτε σε δυνατή ένταση, το πιο πιθανό είναι να προκαλέσετε βλάβη στην ακοή σας.
Περιβαλόμαστε από θορύβους σε όλους σχεδόν τους τομείς της σύγχρονης ζωής. Οι άνθρωποι δεν συμπαθούν δυνατούς θορύβους ή τους έντονους ήχους. Τα αυτιά μας είναι λεπτές και πολύπλοκες δομές που καταστρέφονται εύκολα. Είμαστε καθημερινά εκτεθειμένοι σε θορύβους κατά την εργασία μας, στον δρόμο, όταν ακούμε μουσική ή πάμε σε κλαμπ και συναυλίες, όπου η ένταση είναι πολύ υψηλή.
Μία συνεχής στάθμη θορύβου 85 dB θα οδηγήσει σε βλάβες στην ακοή. Πρόκειται για το ηχητικό επίπεδο των βαρέων οχημάτων οδικής κυκλοφορίας. Το κομπρεσέρ έχει ηχητικό επίπεδο περίπου 100 dB και οι συναυλίες σχεδόν φθάνουν τα 110-120 dB. Την ίδια ένταση ήχου μπορεί εύκολα να έχετε όταν ακούτε στα ακουστικά του στερεοφωνικού σας. Για να μην αναφέρουμε τα επίπεδα θορύβου σε πολλά σχολεία και νηπιαγωγεία!
Η έκθεση στο θόρυβο και τους έντονους ήχους μπορεί να προκαλέσει δύο βασικά είδη απώλειας ακοής, δηλαδή προσωρινή μετατόπιση του ορίου ή μόνιμη μετατόπιση.
Προσωρινή μετατόπιση ορίου είναι συνήθως γνωστή ως προσωρινή θαμπάδα στην ακοή σας μετά από έκθεση σε δυνατούς θορύβους. Η ακοή σας θα πρέπει στη συνέχεια να επανέλθει, ανάλογα με το πόσο δυνατοί ήταν οι θόρυβοι και πόσο διάστημα έχετε εκτεθεί σε αυτούς.
Μόνιμη μετατόπιση του ορίου είναι δυνατόν να διαπιστωθεί τις πρώτες 48 ώρες μετά την έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο. Μόνιμη μετατόπιση του ορίου μπορεί να συμβεί εάν τα άτομα εκθέτονται τακτικά σε υπερβολικό θόρυβο για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί αν έχετε εκτεθεί σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα θορύβου για σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός ο τύπος απώλειας ακοής θα συνεχιστεί κανονικά να αυξάνεται και πέντε χρόνια μετά την έκθεση στον θόρυβο.
Η έκθεση σε θόρυβο και υψηλά επίπεδα θορύβου μπορεί επίσης να οδηγήσει σε Εμβοές.
Οι άνθρωποι που καπνίζουν και οι άνθρωποι που είναι υπέρβαροι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να σχετίζεται με την ηλικία απώλεια ακοής, σύμφωνα με ευρωπαϊκή μελέτη.
Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας στο Βέλγιο διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν καπνίσει τακτικά για περισσότερο από ένα έτος είχαν χειρότερη ακοή από εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης άμεση σχέση μεταξύ του σωματικού βάρους των λαών και της απώλειας ακοής τους. Όσο μεγαλύτερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) έχουμε τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή απώλεια της ακοής.
Το κάπνισμα και η παχυσαρκία έχουν ως κοινό αποτέλεσμα την μείωση της ροής του αίματος και του οξυγόνου στο αυτί. Αυτό βλάπτει την ακοή σας και μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής.
Η μελέτη έγινε σε 4.083 άτομα 53-67 ετών από επτά ευρωπαϊκές χώρες. Τους δόθηκαν κλινικές εξετάσεις και τεστ ακοής και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για το ιατρικό ιστορικό και έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες κινδύνου.
Οι επιστήμονες από τη μελέτη τονίζουν ότι το κάπνισμα και το σωματικό βάρος είναι μόνο δύο από διάφορους σημαντικούς παράγοντες για την απώλεια της ακοής. Η έκθεση σε υπερβολικό θόρυβο εξακολουθεί να είναι η κύρια αιτία απώλειας της ακοής.
Πηγή: RNID CBC News.
Δημοσιεύθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2009.
Η φθορά των δοντιών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της ακοής.
Στο Περού, το 90 τοις εκατό του πληθυσμού πάσχει από κάποιο είδος της φθοράς των δοντιών. Όταν αφεθεί χωρίς θεραπεία η φθορά των δοντιών μπορεί να οδηγήσει στην άρση των δοντιών. Σε πολλούς Περουβιανούς δεν αφαιρούνται ούτε αντικαθίστανται τα δόντια, και αυτό μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του temporo-κάτω γνάθου από κοινού, το οποίο, με τη σειρά του, συνδέεται με την απώλεια ακοής.
Η ολική ή μερική έλλειψη δοντιών προκαλεί σταδιακά αυξανόμενη απώλεια ακοής με την πάροδο του χρόνου.
Η απώλεια της ακοής που οφείλεται στη φθορά των δοντιών είναι πιο συχνή στις γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πηγή: www.elcomercio.com.
Δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, 2008.
Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει απώλεια ακοής
Πολλοί από εμάς ίσως γνωρίζουν τους προφανείς κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική κατανάλωση. Αλλά μπορεί να μην γνωρίζουν τις παρενέργειες τις οποίες προκαλεί το αλκοόλ. Η έρευνα δείχνει ότι το αλκοόλ μπορεί επίσης να έχει επίδραση στην ικανότητά μας να ακούμε.
4. Συνέπειες της Απώλειας Ακοής
H απώλεια ακοής μπορεί να οδηγήσει σε πολλά κοινωνικά και ψυχολογικά προβλήματα. Ορισμένα άτομα επίσης με προβλήματα ακοής βιώνουν και σωματικά προβλήματα λόγω της απώλειας της ακοής τους. Οι αντιδράσεις διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά τα περισσότερα άτομα με προβλήματα ακοής υποφέρουν και από κάποια κοινωνικά, ψυχολογικά και σωματικά προβλήματα ως αποτέλεσμα της απώλειας της ακοής τους.
Έρευνες δείχνουν ότι άτομα με προβλήματα ακοής ωφελούνται κοινωνικά και ψυχολογικά και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους, όταν η απώλεια ακοής τους αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα ακουστικά βαρηκοΐας. Μία από τις έρευνες που διεξήχθη από το Εθνικό Συμβούλιο Γήρανσης (NCOA), στις ΗΠΑ.
Κοινωνικές συνέπειες
Οι άνθρωποι που υποφέρουν από απώλεια ακοής συχνά βρίσκουν εξαιρετικά δύσκολο να συμμετέχουν σε κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμη και μέσα στην ίδια τους την οικογένεια.
Mερικά κοινά κοινωνικά προβλήματα για τα άτομα με απώλεια ακοής μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Απομόνωση και απόσυρση
- Παραμέληση
- Διάσπαση της προσοχής / Έλλειψη συγκέντρωσης
- Προβλήματα στην εργασία - μπορεί να πρέπει να εγκαταλείψουν την εργασία / πρόωρη συνταξιοδότηση
- Προβλήματα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή και μειωμένη κοινωνική δραστηριότητα
- Προβλήματα επικοινωνίας με σύζυγο, συγγενείς και φίλους
- Προβλήματα επικοινωνίας με τα παιδιά και εγγόνια
- Απώλεια της οικειότητας
- Σεξουαλικά προβλήματα
Το Βασιλικό Εθνικό Ινστιτούτο Κωφών, RNID, στην έρευνά του «Σπάζοντας το φράγμα του ήχου» από το 1999 διαπίστωσε ότι το 71% των κωφών και βαρήκοων ατόμων αισθάνονται απομονωμένοι, λόγω της απώλειας της ακοής τους. Επίσης το RNID διαπίστωσε ότι το 39% αποφεύγουν να γνωρίσουν νέους ανθρώπους και ότι το 91% είχε δυσκολίες προσαρμογής σε δημόσιους χώρους.
Επιπτώσεις για τη σωματική κατάσταση
Η απώλεια ακοής συχνά καταλήγει σε ορισμένα σωματικά προβλήματα. Σε γενικές γραμμές, τα άτομα με προβλήματα ακοής παρουσιάζουν λιγότερη σωματική ευεξία σε σχέση με τα άτομα με φυσιολογική ακοή ή τα άτομα τα οποία χρησιμοποιούν βοηθήματα ακοής.
Μερικές από τις συνέπειες περιλαμβάνουν:
- Κόπωση ή εξάντληση
- Πονοκέφαλο
- Ίλιγγο
- Τεντωμένους μύες
- Στρες
- Προβλήματα με τις αθλητικές επιδόσεις
- Προβλήματα ύπνου
- Προβλήματα στο στομάχι
- Αυξημένη αρτηριακή πίεση
- Σεξουαλικά προβλήματα
Ψυχολογικές επιπτώσεις
Η απώλεια ακοής μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Είναι κοινώς γνωστό ότι η απώλεια ακοής σε ένα άτομο μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Οι ψυχολογικές συνέπειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ντροπή, ενοχή και το θυμό
- Αμηχανία
- Προβλήματα συγκέντρωσης
- Λύπη ή κατάθλιψη
- Ανησυχία και απογοήτευση
- Άγχος και καχυποψία
- Ανασφάλεια
- Αυτοκριτική και χαμηλή αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθηση
Η απώλεια ακοής μπορεί επίσης να κάνει το άτομο οξύθυμο και λιγότερο ανεκτικό απέναντι σε άλλους ανθρώπους.
5. Ακουστικά Βαρηκοΐας
Τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν το συνηθέστερο τρόπο ακουστικής ενίσχυσης. Στη σημερινή εποχή πρόκειται για ιδιαίτερα εξελιγμένες συσκευές επεξεργασίας, κωδικοποίησης και ενίσχυσης του ήχου. Διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με συγκεκριμένα κριτήρια.
Σε σχέση με το μέγεθος διακρίνονται σε οπισθοωτιαία (τοποθετούνται πίσω από το πτερύγιο του αυτιού), σε ενδοωτιαία (τοποθετούνται στην είσοδο του αυτιού) και σε ενδοκαναλικά (τοποθετούνται εξολοκλήρου μέσα στον έξω ακουστικό πόρο, το σωλήνα που οδηγεί από την είσοδο του αυτιού προς το τύμπανο).
Σε σχέση με τον τρόπο επεξεργασίας του ήχου διακρίνονται σε αναλογικά και ψηφιακά. Η κύρια διαφορά βρίσκεται στο γεγονός, ότι στα ψηφιακά ακουστικά το εισερχόμενο ακουστικό σήμα ψηφιοποιείται, δηλαδή μετατρέπεται σε σειρά ψηφίων 0/1, όπως συμβαίνει σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η ψηφιοποίηση προσφέρει ευρείες δυνατότητες επεξεργασίας του σήματος της ομιλίας, το οποίο κυρίως μας ενδιαφέρει.
Σε σχέση με την ενίσχυση του ήχου, διακρίνονται σε γραμμικής και μη γραμμικής. Τα γραμμικής ενίσχυσης, τα οποία ουσιαστικά τείνουν να καταργηθούν, ενισχύουν όλους τους ήχους το ίδιο, είτε πρόκειται για σιγανούς είτε για δυνατούς ήχους. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργούνται συνθήκες ενοχλητικής ακρόασης. Τα μη γραμμικής ενίσχυσης εφαρμόζουν την τεχνική της συμπίεσης. Σύμφωνα με αυτή την τεχνική οι σιγανοί ήχοι ενισχύονται περισσότερο σε σχέση με τους δυνατότερους. Το αποτέλεσμα είναι μια εμπειρία ακρόασης, η οποία προσομοιάζει περισσότερο στη φυσιολογική ακοή.
Σε σχέση με τη δυνατότητα ψυφιακού προγραμματισμού διακρίνονται σε προγραμματιζόμενα και μη προγραμματιζόμενα. Στα προγραμματιζόμενα υπάρχει η δυνατότητα τεχνικής παρέμβασης και αλλαγής διαφόρων παραμέτρων του ακουστικού.
Σε σχέση με τη δυνατότητα μνήμης διακρίνονται σε ακουστικά με πολλές μνήμες και σε ακουστικά με μία μνήμη. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι σε ένα ακουστικό πολλαπλής μνήμης έχουμε τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε ρυθμίσεις πχ για ένα ήσυχο περιβάλλον και ρυθμίσεις για ένα θορυβώδες περιβάλλον και να εναλλάσσουμε τη λειτουργία του ακουστικού ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε κάθε φορά.
Σε σχέση με τον αριθμό καναλιών (μπάντες) υπάρχουν σήμερα ακουστικά με πολλά κανάλια (μπάντες). Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα ακουστικό με πολλά κανάλια διαχωρίζει τον ήχο σε ζώνες διαφορετικών συχνοτήτων πχ. χαμηλές (μπάσα), μεσαίες, υψηλές (πρίμα) και διάφορες υποδιαιρέσεις αυτών. Με αυτό τον τρόπο έχουμε τη δυνατότητα να ρυθμίζουμε τη λειτουργία του ακουστικού με μεγαλύτερη λεπτομέρεια και να πλησιάζουμε την εμπειρία ακρόασης του φυσιολογικού αυτιού.
ΤΥΠΟΙ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ
ITE: «Μέσα στο αυτί», ακουστικά βαρηκοΐας
- Διπλά μικρόφωνα για καλύτερη ακρόαση σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Μεγαλύτερο ενισχυτή για πιο σοβαρές απώλειες ακοής.
- Έλεγχος έντασης ήχου και κουμπιά αλλαγής προγράμματος.
- Λιγότερο κίνδυνο ανάδρασης (σφυρίγματα) που οφείλεται στην καλύτερη εφαρμογή στο κανάλι του αυτιού.
- Είναι πιο εύκολος ο χειρισμός τους, ιδιαίτερα από άτομα με αρθρίτιδα ή ανεπάρκεια όρασης.
ITC: «Μέσα στον ακουστικό πόρο» ακουστικά βαρηκοΐας.
- Διπλά μικρόφωνα για καλύτερη ακρόαση σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Έλεγχος έντασης ήχου και κουμπιά αλλαγής προγράμματος.
- Λιγότερο διακριτά από τα ITE.
CIC: «Εντελώς μέσα στον ακουστικό πόρο» ακουστικά βαρηκοΐας.
- Αισθητικό αποτέλεσμα πολύ διακριτικό.
- Χρησιμοποιεί τις φυσικές ακουστικές ιδιότητες της ανατομίας του εξωτερικού αυτιού.
BTE: «Πίσω από το αυτί», ακουστικά βαρηκοΐας
- Αποτελείται από το εκμαγείο και το ακουστικό βαρηκοΐας.
- Το εκμαγείο εφαρμόζει στο αυτί και το ακουστικό βοήθημα κάθεται πίσω από το αυτί.
- Τα 2 μέρη συνδέονται μέσω ενός σωλήνα που επιτρέπει ήχο να ταξιδέψει από την βοήθημα στο αυτί.
- Διπλά μικρόφωνα για καλύτερη ακρόαση σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Μεγαλύτερος ενισχυτής για σοβαρές απώλειες ακοής.
- Έλεγχος έντασης ήχου και κουμπιά αλλαγής προγραμμάτων.
- Λιγότερο κίνδυνο ανάδρασης (σφυρίγματα) που οφείλεται στην απόσταση μεταξύ μικροφώνου και μεγαφώνου.
- Είναι πιο εύκολο να χειριστεί από τα άτομα με αρθρίτιδα ή ανεπάρκεια όρασης.
RIC ή RITE: «δέκτη στο αυτί», ακουστικά βαρηκοΐας
- Αυτό το είδος ενίσχυσης είναι ένα υβρίδιο του τυπικού BTE.
- Το ακουστικό είναι περίπου το 1/3 του μεγέθους ενός τυπικού BTE.
- Το ηχείο στηρίζεται στο κανάλι του αυτιού και το κύριο τμήμα BTE ενίσχυσης είναι πίσω από το αυτί.
- Το κανάλι του αυτιού αφήνεται ανοιχτό για τη ροή του αέρα.
- Πολύ άνετα - σχεδόν αισθάνεστε σαν να ακούτε χωρίς την βοήθεια του ακουστικού.
- Αισθητικά αποτέλεσμα - πολύ διακριτικό.
- Διπλά μικρόφωνα για καλύτερη ακρόαση σε θορυβώδες περιβάλλον.
- Διατίθεται με τυπικό ή μεγαλύτερο ενισχυτή για σοβαρές απώλειες ακοής.
ΝΕΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ICIC : “Αόρατα CIC” ακουστικά βαρηκοΐας
- Αισθητικό αποτέλεσμα πάρα πολύ διακριτικό.
- Χρησιμοποιεί τις φυσικές ακουστικές ιδιότητες της ανατομίας του εξωτερικού αυτιού.
- Λεπτή κατασκευή και επεξεργασία με laser.
6. Διαβήτης
Οι διαβητικοί διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν απώλεια ακοής
Αμερικανική μελέτη επιβεβαίωσε ότι η απώλεια ακοής είναι περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των διαβητικών ενηλίκων από ό, τι στο γενικό πληθυσμό.
Μια μεγάλη εθνική αμερικανική μελέτη έχει επιβεβαιώσει τη συσχέτιση μεταξύ διαβήτη και της απώλειας ακοής. Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η απώλεια ακοής είναι περίπου δύο φορές πιο διαδεδομένη μεταξύ των διαβητικών, από το γενικό πληθυσμό. Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο διαβήτης είναι ένας σαφής παράγοντας κινδύνου για την απώλεια της ακοής. Ο διαβήτης προκαλεί συχνά ζημίες στο εσωτερικό αυτί στα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό θεωρείται ως η πιθανότερη αιτία της απώλειας της ακοής.
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, περιλάμβανε 5.140 άτομα ηλικίας μεταξύ 20 και 69 ετών. Σχεδόν ένας στους 10 ήταν διαβητικός.
Μεταξύ αυτών που πάσχουν από διαβήτη το 21 τοις εκατό βρέθηκαν να έχουν απώλεια ακοής στις χαμηλές και μεσαίες συχνότητες, σε σύγκριση με μόλις 9 τοις εκατό των μη διαβητικών. 54 τοις εκατό των διαβητικών είχε πρόβλημα ακοής σε ήχους υψηλής συχνότητας, σε σύγκριση με 32 τοις εκατό των μη διαβητικών ατόμων.
Ως συνέπεια της στενής σχέσης μεταξύ της απώλειας ακοής και διαβήτη οι ερευνητές συνιστούν ακοολογικό έλεγχο όλων των διαβητικών.
Πηγή: Annals of Internal Medicine, όγκος 149, αριθμός 1.
Δημοσιεύθηκε www.hear-it.org στις 8 Οκτωβρίου 2008.
7. Τύποι Βαρηκοΐας
i. Βαρηκοΐα αγωγιμότητας
Οφείλεται σε δυσλειτουργία του έξω και μέσου αυτιού. Ο ήχος καθώς περνάει από το σημείο αυτό του αυτιού συναντά κάποιο εμπόδιο και μειώνεται έτσι η ακουστική του ενέργεια. Είναι ο ποιο εύκολος τύπος βαρηκοιας οσον αφορά την αποτελεσματικότητα της θεραπευτικής προσέγγισης ή την χρήση ακουστικών βαρηκοίας.
ii. Νευροαισθητήριος βαρηκοΐα
Η βαρηκοΐα αυτή οφείλεται σε αλλοίωση- εκφυλισμό των τριχοφόρων κυττάρων του ακουστικού νεύρου. Ο συγκεκριμμένος τύπος βαρηκοΐας μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικότητα,σε λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων η σε φυσιολογική γήρανση του οργανισμού.
iii. Μικτή βαρηκοΐα
Η μικτή βαρηκοΐα είναι συνδυασμός των δυο παραπάνω τύπων.